The Avonden door Mirte Slaats.jpg

The Avonden - NL

Marc van der Holst (1973) was drummer-songwriter bij de indiepop bands Hospital Bombers en The Heights. Als zanger-gitarist bewerkte hij met Spilt Milk gedichten van dode dichters als Wallace Stevens, Robert Frost en William Carlos Williams, waarvan bij Subbacultcha! twee ep’s verschenen.

Met The Avonden bewerkte hij gedichten van Gerard Reve en speelde hij op festivals als de Zwarte Cross en Lowlands. In 2015 trad Van der Holst voor het eerst solo als The Avonden op met eigen Nederlandstalige liedjes.

Na het verschijnen van de solo-cd-with-a-little-help-from-his-friends ‘Nachtschade’ (Subroutine Records, 2016; **** de Volkskrant) formeerde zanger, gitarist en liedjesschrijver Marc van der Holst opnieuw een band rond zich, waarmee al snel aan een opvolger werd gewerkt: ‘wat een cirkel is’.

‘Nachtschade’ was een album vol vernuftige, fctionele miniaturen over bramenjam, praten met dieren, een 20-delige messenset en de liefde; de nieuwe, semi-autobiografsche liedjes gaan over drank en drugs, platen achterstevoren draaien, kerken in brand steken, stemmingsstoornissen en verlies.

Het is een echt ‘bandalbum’ geworden, met muziek die terug-grijpt op de jaren ‘90 (waarin driekwart van de band opgroeide en zelfs bij elkaar op de middelbare school zat). Er staat nog net geen gevoelige, akoestische cover van ‘Smells Like Teen Spirit’ op.

De plaat is door Tammo Kersbergen en Floyd Atema opgenomen in de Katzwijm Studio, het levenswerk van de te vroeg overleden Corno Zwetsloot, aan wie de plaat is opgedragen. ‘wat een cirkel is’ verschijnt 9 november op cd en vinyl bijSubroutine Records.
 


Prachtige Nederlandstalige plaat vol zelfspot en zwartgallige humor
— 3VOOR12
Ontroerend en, geloof het of niet, ontzettend grappig
— ★★★★ Trouw
De mooiste Nederlandstalige plaat van 2018
— ★★★★ de Volkskrant

Label: Subroutine

Territory: Benelux

Agent: Marije van Veen

Links: 3voor12 Interview / Bandcamp / Spotify / Website

Press kit: Download