STADT boeker shows Nederland

STADT - BE

Gent, en bij uitbreiding de rest van het land, hang die vlaggen en wimpels maar uit: de heren van STADT maken hun rentree.

Drie jaar na de release van hun tweede album Escalators (2015), een periode van vele tussen- en zijprojecten, vallen Fulco Ottervanger (zang/toetsen/etc.), Frederik Segers (gitaar/toetsen), Joris Cool (bas), en Simon Segers (drums/percussie) elkaar opnieuw in de armen, op de rotonde tussen uitwaaierende krautrock, poppy psychedelica, en frisgewassen fusion.

Voor het kwartet liep de weg naar de hereniging via de DeSingel in Antwerpen, waar ze in 2016 hun residentie gebruikten als een laboratorium voor nieuwe songs en nieuwe structuren; nieuwe paden die langs improvisatie en live bedachte experimenten leidden. Nieuw, als in meer van hetzelfde, maar beter, losser, en – tja - anders.

Eén van die nieuwe songs is eerste single Nothing Twice, net geen negen minuten lang in de originele albumversie. ‘Beter een single die eerlijk beantwoord aan de geest van de hele plaat, dan simpel mikken op de radio’, meent de band. Geef ze maar eens ongelijk – STADT geeft u daarvoor 540 seconden, ongeveer.

My head is spinning/ I’m thinking way ahead’, klinkt het bij monde van Ottervanger. Intussen tolt ook de rest van de band mee in de maalstroom van de tijd. Drums krijgen er van langs met de zweep, alsof ze middenin Helter Skelter zijn belandt, en er zo snel mogelijk uit willen. Eén synthesizer verlangt naar antieke, zwart-wit sciencefiction, met monsters uit papier-maché. Bijna halverwege, wanneer het tempo zakt naar serene spacerock, botst hij op een oude Spoetnik. En vervolgens stoken ze een vuurtje aan de schenen van The Flaming Lips. Twee, drie songs in één. De sleutel naar de nieuwe STADT.

Nothing Twice is de voorloper van het derde STADT - album, te verschijnen begin maart 2019.

De plaat telt acht tracks – vier ingeblikt in de studio van Frederik Segers te Gent, vier live opgenomen in het Amerikaans Theater te Brussel. De opnames van kant twee - of -B, zo u wil - werden ook in één take gefilmd door regisseur Wim Reygaert.

Het is een plaat, het is een film, het is geen van de twee, het is STADT – nothing twice, no need to fancy.


Straffe muzikanten met een sterke set. Stadt zweeft ergens tussen Julia Holter en Steve Wilson, met hier en daar een vleugje Pink Floyd, maar wel altijd met een sterke eigenheid.
— Live review gent jazz
Met een tijgersprong wipt krautpop door een brandende hoepel van psychedelische rock, onstuimig experiment en jazzy trips
— De Morgen
Na hun fascinerende debuut Kind Of Diversion (2013) tilt Escalators deze eigenzinnige virtuozen opnieuw een paar verdiepingen hoger in hun drang naar vrijheid en ongrijpbaarheid.
— OOR
“Nothing Twice” is een heuse trip die net geen negen minuten duurt, nog meer zelfs, het nummer zou zelfs opgedeeld kunnen worden in verschillende nummers. Jazz, psychedelische pop, kraut rock: “Nothing Twice” bindt zich niet aan een genre.
— Dansende beren

Label: Gentlerecordings

Territory: Netherlands

Agent: Marije van Veen

Links: Website / Spotify / Facebook