Slumberland.jpg

Slumberland - BE

Slumberland omarmt het experiment. De band rond geluidskunstenaar Jochem Baelus, brengt met een magazijn aan zelfgebouwde mechanische instrumenten en 2 drummers, bezwerende krautrock / post punk met echo's van overstuurde exotica, bestofte soundtracks en benevelde rock & roll meesters.

Voor het nieuwste album 'Sea, sea, sea, drifter / See, see, see, drifter' (Consouling Sounds) steekt Slumberland de oceaan over richting Montreal om er met de engineer / producer Radwan Ghazi Moumneh, bekend van oa. 'Jerusalem in my heart', aan het werk te gaan. Als hofleverancier van het Canadese label 'Constellation' is hij vertrouwt met de filmische portretten en de tribale werelden van Slumberland. Samen met hem wordt de plaat opgenomen in een voormalige koelcel ten midden van de Nederlandse kleurrijke tulpenvelden in Voorhout. Al is hier op plaat nog maar weinig van te merken. Dit 2de album werd gemixt in studio Hotel2tango, Montreal (van o.a. Godspeed You! Black Emperor,...) en klinkt obscuurder, rauwer en explosiever dan zijn voorganger. De songs kennen een constante wrijving tussen tactiele texturen en spaarzame melodieën, waartussen de donkere stem van Baelus zich steeds meer een plek opeist en hij zich als een ceremoniemeester manifesteert.

Sinds 2013 beweegt Jochem Baelus zich met zijn omgebouwde naaimachines, filmprojectoren in het muzieklandschap. Met zijn zelf getitelde debuutplaat op het experimentele Nederlandse label 'De Zesde Kolonne' in 2013 overtuigde hij met obscure, gesluierde songs het publiek van zijn Lynchiaans karakter, waarvoor hij eerder al bekend was bij bands als o.a. Echo Beatty. Dit werd ook opgemerkt door bands als Tindersticks en King Dude waarmee hij later het podium deelde. Na enkele tours in Duitsland, Oost Europa en Zwitserland volgt er een 'live' tape met collaboraties op het 'Psychfest' festival Eindhoven en wordt hij gevraagd voor de compilatieplaat 'I said no doctors' in het gezelschap van o.a. Silver Apples en Dan Deacon, op het Amerikaanse label 'Dymaxion groove records'.

Na talrijke soloshows besluit hij in 2018 de band uit te breiden tot een trio. De 2 drummers Alfredo Bravo (Flying Horseman) en Frederik Meulyzer (Stray Dogs) zorgen voor het organische, fysiek tegenwicht tegen over het mechanische geweld. Met deze bezetting staat de band bekend voor een intense live ervaring waarbij je als publiek slaaf wordt van een collectief, repetitief en tijdloos ritueel. Of zoals HUMO het ooit zei: ‘Mooi om zien, heerlijk om horen’.Mooi om zien, heerlijk om horen.
— HUMO
Een (g)rauwe, verpletterende totaalervaring waarin we slaaf werden aan een intens spervuur met rusteloos getik en geratel en een stevig post-punkrandje.
— Indiestyle
Beklijvend, donker, filmisch en dus een top concert.
— gonzo
Zo ontstaat een hard en tribaal geluid dat, naarmate het optreden vordert, steeds meer naar het mechanische van Suicide neigt. De pulserende bastonen veroorzaken bij tijd en wijle een muzikale hypnose. Het is uitermate knap wat Slumberland laat zien, maar vooral laat horen. Het concert is een hoogtepunt van het festival.
— Make a fuzz

Label: Consouling Sounds

Territory: Netherlands

Agent: Marije van Veen

Links: Website / Facebook