Ottla by Alex Schuurbiers 4.jpg

Ottla - BE

Ottla is de nieuwe band van de onvermoeibare Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans, Strand). Wat begon bij een eenvoudige gedachte, een vaag plan om nog eens jazz te spelen, ontspoorde in een bijzonder project met een heel eigen smoel. Het werd Ottla, de voornaam van Franz Kafka’s geliefkoosde zus, naar wie de jonge Bert Dockx ooit een fiets en later zijn eerste groep noemde.

Nu is Ottla dus opnieuw een band. En meer dan een knipoog naar Dockx’ impro-verleden, is het een nieuwe, andere, geheel eigenhybride van genres en sferen. Geen vrijblijvende stijloefening, maar een heel concreet, vitaal sextet dat onder leiding van haar bezieler vaste vorm kreeg, na een jaar stofwolken blazen en stampen in het repetitiekot.

De neerslag van dat jaar, de eerste plaat van Ottla, klinkt speels, mysterieus, soms broos, occasioneel bruut en dwars, maar altijd spannend. Bert ging aankloppen bij producer en compagnon de route Koen Gisen om in zijn studio La Patrie de chemie en energie van Ottla te capteren in een bruisende geluidsmix. Acht songs haalden het titelloze debuut, zes eigen composities en twee covers - eentje van Sun Ra en eentje van Monk.

Het rauwe bluesy gitaargeluid, het doelbewust dwalen langs verduisterde zijsporen, een zwak voor dissonante elektronica: het zijn hoekstenen van Dockx’ universum. Maar toch fietst Ottla dartel haar eigen weg, met botsende of harmonieuze blazers, twee contraire drummers, een broeierig ronkende contrabas.

Jazz? Rock? Psychedelica? Iets daar tussenin, of iets helemaal anders? Dat hangt vooral van de luisteraar af. Of zoals Thelonious Monk het ooit zei: ‘You're supposed to know it when you hear it’.


Ottla verrast, verbaast, groovet, ontroert en bezit humor. Maar bovenal maakt Ottla op een heel originele manier nieuwe muziek
— Jazzism
’Stofwolk’ klinkt als een broedende muzikale exploratie door een warm en desolaat landschap.”
— Dansende Beren
het sextet speelde een set als een kleurrijk en hobbelig parcours dat spontaniteit en focus in een opvallend strak evenwicht hield. Het was een straffe, soms intense performance van een band die elkaar nooit voor de voeten liep en met een leider die z’n manschappen geïnspireerd alle richtingen uit liet schieten.
— Enola

 

Label: Unday / Werf

Territory: Netherlands

Agent: Marije van Veen

Links: facebook