Ottla boeker shows nederland bert dockx

Ottla - BE

Eind jaren ’90 ontdekt Bert Dockx de jazz, de freejazz en de vrije improvisatie. Hij hoort voor het eerst John Coltrane, Sun Ra en Ornette Coleman. Hij woont geestverruimende, levensveranderende optredens bij van Masada, ICP Orchestra en Fred Van Hove. Het is intense liefde op het eerste gezicht. Niet veel later studeert hij gitaar aan de Antwerpse Jazz Studio en het Brusselse Conservatorium. In de Belgische hoofdstad komt hij in aanraking met een internationale scene van muzikale vrijbuiters. Onbewust worden de eerste stappen gezet in het vormen van een persoonlijk muzikaal universum. 

Eind 2017, na vele muzikale omzwervingen (eigen projecten zoals Dans Dans, Flying Horseman en Strand; activiteiten als sideman bij o.a. Score Man, Sweet Defeat en An Expedition Into The Mind Of Sergeant Fuzzy; allerhande werk voor theater en film) richt Bert Dockx een nieuwe groep op vanuit het verlangen om terug te keren naar zijn jazz roots. Hij verzamelt vijf eigenzinnige muzikanten rond zich die – net als Dockx zelf - hun band met de jazztraditie koesteren, maar evengoed actief zijn in andere genres. Het ensemble heeft een prikkelende bezetting: gitaar, twee saxen, contrabas en twee drummers (waarvan er één dubbelt op allerhande synths en elektronica). 

Aanvankelijk wordt gewerkt aan interpretaties van ‘jazz originals’ (composities van Alice Coltrane, Thelonious Monk, Duke Ellington, Herbie Nichols, Sun Ra, …), maar al snel blijkt dat Ottla op organische wijze een eigen geluid ontwikkelt, dat vraagt om een persoonlijker repertoire. Geïnspireerd door de spontane groepsdynamiek en de individuele kwaliteiten en eigenaardigheden van de verschillende muzikanten, componeert Dockx op korte tijd een aantal intrigerende stukken. 

De luisteraar mag zich verwachten aan een frisse en avontuurlijke kijk op de jazz, met ruimte voor allerhande stilistische zijwegen. Op het menu: swing, rock ’n roll, ambient, blues en abstracte geluiden; zwoele, exotische, opzwepende grooves; prikkelende melodieën; indringende, soms fluisterzachte, nachtelijke sferen; sporadische opflakkeringen van muzikale razernij; hecht en uitdagend samenspel; focus, intensiteit en oprecht spelplezier. 

Bert Dockx (gitaar) 

Frans Van Isacker (altsax) 

Thomas Jillings (tenorsax) 

Nicolas Rombouts (contrabas) 

Louis Evrard (drums, percussie) 

Yannick Dupont (drums, percussie, elektronica) 


het sextet speelde een set als een kleurrijk en hobbelig parcours dat spontaniteit en focus in een opvallend strak evenwicht hield. Het was een straffe, soms intense performance van een band die elkaar nooit voor de voeten liep en met een leider die z’n manschappen geïnspireerd alle richtingen uit liet schieten.
— Enola

 

Label

Territory: Netherlands

Agent: Marije van Veen

Links: facebook /