MDC III Boekingen Nederland

MDC III - BE

Sinds het verschijnen van Interstellar Space, John Coltrane’s postuum uitgebrachte duoplaat met Rashied Ali, heeft de combinatie van sax en drums een aura van uitzonderlijke spirituele ambitie aangemeten gekregen. Het is het terrein waar de zoekers bij elkaar komen om op iets te mikken dat ons overstijgt. Iets dat zich niet zomaar in woorden laat vatten. Natuurlijk is er sindsdien een en ander gebeurd. De beschikbare opties – filosofisch, stilistisch, qua temperament – zijn schier eindeloos. Muzikanten zijn zich ook bewust van die keerpunten, al zijn ze er vooral op uit om er hun eigen draai en interpretaties te geven. Sommigen slagen daar ook in.

MDC III, een van Mattias De Craene’s nieuwe projecten, draait om sax en drums. Opvallend verschil: De Craene nodigde twee drummers (Simon Segers, Lennert Jacobs) uit, die actief zijn in de werelden van jazz, pop, vrije improvisatie en het experiment. Ze zijn de ideale medestanders om zijn visie uit te voeren, eentje waarin tegenstellingen nooit uitgesloten worden. Terwijl de muziek door het gebruik van een recorder, elektronica en percussie al voorbije de akoestische beperkingen geleid wordt, vallen vooral de rijke contrasten op in het resultaat.

Wat het ene moment nog abstract of ingetogen is, kan even later – gradueel of abrupt – omslaan in een moment van vurige extase. De muziek voelt vrij aan (vrij van beperkingen, vrij om te kiezen), maar nodigt de luisteraar ook uit. Verschuivende stemmingen en texturen worden gecombineerd met ritmische patronen wanneer de drummers in elkaar haken met drukke, complexe en/of ritualistische grooves.

Een minimale puls, vergezeld van het murmelende ruisen van brushes en een jeremiërende sax, wordt gecontrasteerd met momenten van uitbundigheid. Het resultaat is veel dingen tegelijk, en wil dat ook zijn, maar ondanks de uiteenlopende kleuren, geluiden, texturen, ritmes en sferen, zijn ze ook allemaal gelinkt, onderdeel van een genereus geheel met talloze facetten.

Line-up:

Mattias De Craene - Compositie en Rieten

Simon Segers (Beren Gieren, Stadt, Absynthe Minded) - Drums & Percussie

Lennert Jacobs (The Germans, Hong Kong Dong) - Drums & Percussie


MDC III toonde zich soms introvert en fijnzinnig, soms extatisch en rauw, maar altijd klonken de drie broeierig, filmisch, bevreemdend, spiritueel.
— HUMO
Waan je op de oever van de Amazone, waar een duister voodooritueel plaatsvindt - met MDCIII is de jungle nooit ver weg.
— De Standaard ★★★★☆
Dreamhatcher is meer dan een album, het is een totaalervaring.
— Dansende beren ★★★★★
MDC III is gelijk iets anders, dwarser, rechter voor de raap. Assertiever ook. En misschien nog het meest van al: overtuigend. Wat blijkt Dreamhatcher een grillig, maar meesterlijk geestverruimend album!
— Written in Music ★★★★½
Er blijven maar welriekende dampen opstijgen uit de bomvolle stoofpot van rock, jazz, funk, hiphop en elektronica die al enkele jaren staat te pruttelen. Van alle Belgen die weleens in die ketel roeren, is Mattias De Craene wellicht een van de interessantste chefs.
— Focus Knack

Label: W.E.R.F. Records

Territory: Netherlands

Agent: Marije van Veen

Links: Facebook / ART-SPOT / Spotify / Da music interview / Interview Enola / EPK